BMI berekenen, ook de nieuwe BMI meting

Ongetwijfeld ben je benieuwd naar de uitkomst van jouw BMI berekening. Anders was je niet op deze pagina terecht gekomen, toch? Om zelf je BMI te berekenen, heb je niet veel meer nodig dan jouw gewicht in kilogram (eventueel gescheiden met een punt in plaats van een komma) en jouw lengte in centimers.

Wanneer je jouw leeftijd en geslacht invult, dan kun je tevens jouw BMI vergelijken met hetzelfde geslacht en leeftijdscategorie. En wat de uitslag dan ook mag zijn, lees vooral ook de uitleg onderaan deze pagina. Zodat je ook begrijpt hoe de BMI formule is opgebouwd en wat deze betekent.

Bereken je BMI en nieuwe BMI

*
* niet verplicht
*
* niet verplicht

Uitleg BMI meting

De Body Mass Index (BMI) is door de Belgische wiskundige Adolf Quetelet bedacht om statistieken te verkrijgen van groepen mensen en niet voor individuele berekeningen. Desondanks wordt de BMI berekening veelal gebruikt om een indicatie te krijgen van ondergewicht of overgewicht.

En daarvoor is de berekening ook een prima methode. Het geeft een indicatie en daarmee kun je zelf bepalen of je je zorgen moet maken of juist niet. Ik zal zo direct een persoon als voorbeeld uitlichten.

BMI formule

Met de BMI formule deel je jouw massa (gewicht in kg) door het kwadraat van jouw lengte (in meters). De formule ziet er zo uit:

BMI formule

De uitkomst van de formule is een getal. Maar wat zegt dit getal nu eigenlijk? Nou daarvoor is er een indeling gemaakt om te zien wat dit getal nu eigenlijk zegt. In onderstaande tabel is de verdeling te zien, zoals deze momenteel wordt gehanteerd.

Uitkomst Betekenis
Kleiner dan 18.5 Ondergewicht
Tussen 18.5 en 24.9 Normaal gewicht
Tussen 25 en 26.9 Licht overgewicht
Tussen 27 en 29.9 Matig overgewicht
Tussen 30 en 40 Ernstig overgewicht
Meer dan 40 Ziekelijk overgewicht

En hoewel de uitkomst een goede indicatie geeft, is de uitslag soms niet correct. Vooral bij de grenzen van de betekenissen klopt deze niet altijd. Zie onderstaande persoon, als voorbeeld.

Een voorbeeld

Laten we een persoon nemen met een gewicht van 80kg en een lengte van 175 centimer:

BMI voorbeeld

De uitslag van zijn BMI is 26.1 en dit zou betekenen, dat deze persoon een licht overgewicht heeft. Moet deze persoon zich nu meteen zorgen gaan maken? Nou we weten verder nog helemaal niets van deze persoon. Of deze persoon nu een man of vrouw is, dat maakt niet zoveel verschil. Wat wel een verschil maakt, is de samenstelling van zijn massa. De verhouding tussen botten, vet, spieren, etc. En daarbij is vooral de vetmassa en spiermassa belangrijk.

Nog een klein zijsprongtje, de uitdrukking "ik heb zware botten" wordt nog weleens gebruikt. Maar botten zijn in verhouding helemaal niet zwaar, dus deze uitdrukking klopt helemaal niet. Het gewicht van botten is nog geen 5% van onze totale gewicht.

Weer even terug naar de verhouding van vetmassa en spiermassa. Dit meten we helemaal niet met de bmi formule. Met als resultaat de uitkomst niet altijd klopt. Wanneer deze persoon een paar keer per week in de fitness is en daar veel krachtoefeningen doet, zal deze persoon ook veel meer spiermassa hebben. En daarmee is zijn totale gewicht ook hoger.

De nieuwe BMI formule

En ook bij personen, die groter zijn, geeft de uitslag een vertekend beeld. Zij hebben van nature een grotere hoeveelheid massa, waardoor de uitkomst vertekend is. En bij kleinere mensen is dit precies andersom. De wiskundige Nick Trefethen heeft daarom de BMI formule aangepast, zodat er wel rekening wordt gehouden met jouw lengte. Met als gevolg, dat mensen die kleiner zijn een hogere BMI uitkomst hebben en grotere mensen juist een lagere BMI uitkomst hebben. De berekening voor de Nieuwe BMI formule ziet er zo uit: Jouw gewicht maal 1,3 gedeeld door jouw lengte tot de macht 2,5.

BMI formule

Samenvattend

De uitkomst van BMI formule en nieuwe BMI geeft een indicatie of een normaal gewicht hebt of juist niet. En hoewel standaard de 'normale' BMI formule nog wordt gehanteerd. Zal dit waarschijnlijk in de loop van tijd wel gaan veranderen naar de nieuwe BMI berekening. Voor een compleet beeld kun je andere metingen nog uitvoeren op deze website, zodat je uiteindelijk een completer beeld krijgt.

Bron:

Overige berekeningen: