BMR + AMR berekenen

Hoeveel energie verbruikt jouw lichaam zonder activiteit en met activiteit?

Zoals de ondertitel al doet vermoeden, kun je hier jouw calorieën verbruik uitrekenen. Met de BMR berekening krijg je inzicht in de hoeveelheid calorieën, die jouw lichaam verbruikt bij geen enkele inspanning. Puur om je lichaam draaiende te houden.

De AMR vult deze BMR berekening aan met inspanning. Dit kan zijn met geen tot weinig lichaamsbeweging. Enkel de dagelijkse bezigheden, zeg maar. Of wanneer je sport met jouw sportactiviteiten.

Berekenen je BMR en AMR

*
*

*
*
* voor het berekenen van AMR

Uitleg BMR meting

Met de Basal Metabolic Rate (BMR) bereken je jouw energieverbruik(calorieën) in rust. Dit wordt ook wel de ruststofwisseling genoemd. Het is dus de hoeveelheid energie welke je lichaam nodig heeft om te ademen, je voedsel te verwerken, je lichaam warm te houden, om lichaamscellen aan te maken, etc. Ongeveer 70% van je dagelijkse energieverbruik wordt hiermee behaald.

En wat bepaald nu je energieverbuik in rust? Jouw grootte in zowel de hoogte, als de breedte. Met een grotere lichaam moet er immers ook meer warm gehouden worden, moeten er meer lichaamscellen vervangen worden, moet er meer bloed getransporteerd worden, etc. Dus zowel je gewicht en lengte heeft invloed op jouw calorieën verbruik.

Daarnaast heeft jouw leeftijd invloed op jouw energieverbruik. Hoe ouder je wordt des te minder energie je lichaam verbruikt. En ook je geslacht heeft invloed op jouw energieverbruik. Dit heeft niet zozeer te maken met ons geslacht, maar de verschillen tussen de samenstelling van ons lichaam. Mannen hebben meer spiermassa en minder vetmassa dan vrouwen.

Dus de samenstelling van je lichaam heeft invloed op je calorieënverbruik. Spiercellen verbruiken meer energie dan vetcellen. Ook in rust. Individuele samenstellingen worden helaas niet berekend met de BMR berekening.

BMR formule

De oorspronkelijke formule is bedacht door James Arthur Harris en Francis Gano Benedict en wordt ook wel de Harris-Benedict-vergelijking genoemd. Deze vergelijking werd 1918-1919 gepubliceerd. En later in 1984 is deze formule herzien door Roza and Shizgal.

Mannen
BMR = 88,362 + (13,397 x massa in kg) + (4,799 x lengte in cm) - (5,677 x leeftijd in jaren)
Vrouwen
BMR = 447,593 + (9,247 x massa in kg) + (3,098 x lengte in cm) - (4,330 x leeftijd in jaren)

Een wirwar van cijfers, maar zoals je ziet is de verdeling gemaakt in geslacht. Om een voorbeeld berekening te maken, zal ik mijn gegevens invullen. Overigens hoef je de berekening helemaal niet zelf maken, want dat kan natuurlijk via de bovenstaande calculator. Maar goed, bij tegenvallend resultaat zou ik het zeker na berekenen. Misschien heb ik wel een fout gemaakt....

Voorbeeld

Man
BMR = 88,362 + (13,397 x 72kg) + (4,799 x 181cm) - (5,677 x 34)
BMR = 88,362 + (964,584) + (868,619) - (193,018)
BMR = 1728,547

Maar wat kun je nu natuurlijk eigenlijk met deze cijfers. Nu nog niet heel veel, want zoals al eerder gemeld is de uitkomst jouw energieverbruik bij totale rust. Daarom is het goed om jouw activteit erbij op te tellen. Dit kun je doen door alle losse bewegingen te gaan optellen of je kunt ook gebruik maken van PAL om jouw AMR te berekenen.

De Physical Activity Level (PAL) en AMR (Active Metabolic Result)

De PAL is een factor, waarmee je jouw BMR vermenigvuldigd. De uitkomst is dan jouw actieve metabolisme (AMR).

Physical Activity Level (PAL)
Geen tot weinig lichaamsbeweging
(Zitten werk)
1.2
Lichte lichaamsbeweging
(Zitten werk + 1-2 sporten per week)
1.375
Normale lichaamsbeweging
(Lichamelijk werk + lichte training of zittend werk + 3-5 training per week)
1.55
Zware lichaamsbeweging
(Lichamelijk werk + 3-5 training per week)
1.725
Zeer zware lichaamsbeweging
(Lichamelijk werk + zware training of profsporter)
1.9

Samenvattend

De uitkomst van de BMR tesamen met de activiteit geeft jouw een beeld voor je dagelijkse behoefte aan energie (AMR). Het blijt natuurlijk een indicatie en andere factoren zijn van belang, zoals de verhouding van vetmassa en spiermassa in je lichaam. Toch geeft het een redelijk goed beeld en een exactere beeld verkrijg je door nog meer je dagelijkse beweging exact bij te houden. Dit kan handmatig of met een wearable, zoals een polsband van Fitbit of de iWatch van Apple.

Bron:

Overige berekeningen: